Auto uitlijnen

Waarom moet een auto uitgelijnd worden

Waarom is vierwiel uitlijning belangrijk voor mijn auto? 

Op deze vraag zijn meerdere antwoorden van toepassing. Een juiste uitlijning van een auto is belangrijk omdat de auto dan op de weg rijdt (ligt) zoals de fabrikant dit bedoelt heeft . De uitlijning van een auto heeft te maken met de wielstanden onder de auto. Als deze standen veranderd zijn ten opzichte van de fabrieksspecificaties kan dit gevolgen hebben op het rijcomfort van de auto. Niet alleen het rijcomfort maar ook het weggedrag kan hierdoor veranderen. Een auto kan door verkeerde wielstanden naar rechts trekken bij rechtuit rijden, of juist rechtuit rijden als het stuur naar links staat.

Oorzaken van verkeerde uitlijning 

Soms zijn het kleine oorzaken die een verkeerde wiel uitlijning kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld door bij het inparkeren net het stoeprandje te raken of bij het rijden over een onverharde weg een grote steen te raken. Van de vele drempels die wij kennen in Nederland wordt de wielophanging ook niet beter. Het zijn soms de kleine dingen die grote gevolgen kunnen hebben. Deze kleine oorzaken gaan vaak ongemerkt aan ons voorbij. De grotere oorzaken zoals bijvoorbeeld een aanrijding zijn al snel zichtbaar en in direct aanwezig. Hierdoor is er dus direct een verschil te merken tijdens het rijden oftewel aan de wiel uitlijning.

Gevolgen van verkeerde uitlijning

Als de wielstanden veranderd zijn kan dit gevolgen hebben voor het rijcomfort en het weggedrag van het voertuig. Het kan zo zijn dat er 'tegen' gestuurd moet worden om de auto rechtuit te laten rijden. Dit houdt in dat de auto zijn eigen weg wilt zoeken. Een stuur die scheef staat bij het rechtuit rijden is niet wat de fabrikant bedoelt heeft. Het brandstof verbruik kan omhoog gaan doordat het meer vermogen kost de auto juist op de weg te houden. Banden zijn erg belangrijk voor het weggedrag en kunnen scheef (schuin) afslijten waardoor de banden eerder aan vervanging toe zijn.

Controleren

Bovenstaande punten komen wij vaak tegen wanneer een auto wordt gecontroleerd voor een APK-keuring of tijdens onderhoud. Wij kunnen alleen de gevolgen waarnemen. De huidige wielstanden kunnen wij niet direct zien. Om deze te kunnen zien moeten wij een vierwiel uitlijning uitvoeren met speciale apparatuur. Met behulp van lasers worden de wielstanden gecontroleerd en kunnen wij deze stellen naar de fabrieksspecificaties.

Is bij uw auto de uitlijning in orde?

Bij Autobedrijf van Zessen kunt u voor personen- en bedrijfswagens een werkplaatsafspraak inplannen om de uitlijning van uw voertuig te controleren. De eerste controle bij vierwiel uitlijning vergt één uur van uw geduld.