Winterbanden

Winterbanden

Winterbanden zijn net als zomerbanden normale autobanden welke van een ander profiel en rubbersamenstelling zijn voorzien. Hierdoor zijn winterbanden in de winter zachter dan zomerbanden. Doordat winterbanden zachter zijn wordt het contact met het wegdek zo optimaal mogelijk behouden. Winterbanden zijn met name geschikt bij temperaturen onder de 7 graden Celcius, bij ijzel, sneeuw en natte wegen. In de winter heeft u dus meer profijt van uw winterbanden, omdat deze zorgen voor meer grip op de weg waardoor deze ook veiliger zijn.

Winterbanden profiel

Het profiel bij een winterband is heel anders dan bij een zomerband. Een winterband heeft afvoer kanalen naar de zijkant van de band, daarnaast is het profiel meer uit blokjes opgebouwd. Hierdoor kan een winterband makkelijker water afvoeren en heeft hij meer grip in de sneeuw. Het profiel bij een winterband is ook dieper dan bij een zomerband. Dit is nodig om grip te houden in de sneeuw. Sneeuw die al is platgereden gaat tussen het profiel zitten en wordt afgevoerd naar de buitenkant van de band. Een winterband met minder dan 4,5 mm profiel verliest de werking van het afvoeren van de sneeuw naar de buitenkant van de band en verliest op dat moment het voordeel wat een winterband met zich meebrengt. 

Meer grip in de sneeuw

Winterbanden kunnen er voor zorgen dat je tot 2 à 3 keer sneller stil staat tijdens het remmen in de sneeuw. Door het speciale profiel en de zachtere samenstelling van het rubber heeft de winterband meer grip.

Hogere temperatuur betekent minder grip

Winterbanden bieden bij hogere temperaturen geen voordeel meer. Daarom kunt u winterbanden het beste op tijd vervangen met zomerbanden. Winterbanden hebben bij hogere temperaturen minder grip dan zomerbanden en slijten bovendien sneller bij hogere temperaturen.

Pas op bij hogere snelheden

Ook als u met winterbanden rijdt moet u goed op uw snelheid letten. Met hogere snelheden rijden in winterse omstandigheden is niet verstandig. Zomerbanden zijn bij hogere temperaturen (meer dan 15 graden Celcius) beter geschikt om hard mee te rijden dan winterbanden. Op de Duitse autobahn moet u, uw winterbanden zeker niet gaan uitproberen.

Wissel op tijd je winterbanden

Wissel op tijd uw winterbanden met uw zomerbanden. Hiermee voorkomt u dat uw winterbanden extra hard slijten. Daarnaast bieden winterbanden bij hogere temperaturen geen extra voordeel meer. Daarom kunt u winterbanden het beste op tijd vervangen met zomerbanden. Winterbanden hebben bij hogere temperaturen minder grip dan zomerbanden, waardoor de remweg juist langer wordt i.p.v. korter. Daarnaast slijten winterbanden sneller bij hogere temperaturen.

Het is verstandig om uw bandenwissel op tijd te plannen. Zodra de koudere periode aanbreekt wil men massaal een afspraak maken, waardoor er een wachttijd kan ontstaan. Het terug wisselen naar zomerbanden levert daarentegen meestal geen probleem op.

Heeft u maar één set velgen en wil u daar zowel winter- als zomerbanden op dan brengt dit extra kosten met zich mee. Het wisselen van banden op één set velgen kost namelijk meer tijd dat het verwisselen van velgen met banden. Daarnaast moet de band altijd worden voorzien van een nieuw ventiel, wanneer deze van velg wordt verwisseld.  

Heb je een aparte set velgen met winterbanden, dan kost een velgenwissel minder tijd en geld dan een banden wissel.

Stalen velg of lichtmetalen velg

In veel gevallen gebruiken mensen voor een winterbandenset stalen velgen. Stalen velgen zijn goedkoper dan licht metalen velgen en kunnen meer hebben bij een eventuele glijpartij. Uiteraard kunt u ook op een lichtmetalen velg een set winterbanden laten monteren.

De juiste bandenspanning

Winterbanden hebben het beste effect als ze op de juiste bandenspanning staan. Dit verbeterd de grip, het rijcomfort en reduceert de slijtage. Zorg ervoor dat er altijd een dopje op het ventiel zit. Dit voorkomt vuil in het ventiel zelf. Pompt u een band op waarbij vuil in het ventiel zit, dan kan het vuil in het afsluitmechanisme blijven hangen waardoor de band (langzaam) leeg kan lopen. 

Winterbanden verplicht

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, echter is dat in een aantal andere landen wel het geval. In wintersport gebieden zijn winterbanden namelijk vaak wel verplicht. Mocht u toch zonder winterbanden rijden in een gebied waar dat verplicht is, dan kunt u rekenen op een boete per band die geen winterband is.

Waar zijn winterbanden verplicht

Landen waar een winterband niet verplicht is tijdens winterse omstandigheden: Nederland, België, Luxemburg, Engeland, Ierland, Denemarken, Polen en Hongarije.

Landen waar wel een winterband verplicht is tijdens winterse omstandigheden: Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië.

Landen waar winterbanden verplicht kunnen zijn en waar een verplicht bord kan staan: Frankrijk, Italië, Spanje.

Sinds 2010 zijn winterbanden bij winterse omstandigheden verplicht in Duitsland. In Oostenrijk kan er een boete worden gegeven van maximaal 5000 euro.

Winterbanden herkennen

Hoe herken je een winterband? Een winterband kun je niet alleen aan het profiel herkennen maar ook aan de symbolen aan de zijkant van de band. Een echte winterband moet een codering hebben welke bestaat uit M+S en een sneeuw ster. Als de sneeuw ster ontbreekt dan is het geen echte winterband.